Afstand dartbord en hoogte dartbord | Alle dart spelregels uitgelegd!

Dartbord met dartpijlen

Darten is een sport wat steeds populairder wordt in Nederland. Maar niet alleen in Nederland, want er zijn tegenwoordig veel internationale dart toernooien. Maar om zelf thuis te darten zijn er wel wat spelregels die je moet weten. Zo moet je weten wat de afstand is tot het dartbord en wat de hoogte is van een dartbord. In dit artikel proberen we alle regels stap-voor-stap uit te leggen. En mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben? Dan kun je deze onderaan de pagina stellen en komen we zo spoedig mogelijk met een antwoord.

Wat is de afstand tot het dartbord

Als jij professionele wedstrijden speelt weet je dat het dartbord altijd op de zelfde afstand hangt. Zo hoort het ook te zijn. De afstand van van het dartbord tot aan de [BOL]ORCHE is 2,37 meter. Dat betekend dus dat de voorkant van je voet tot aan het dartbord 2,37 meter uit elkaar staan. Je moet het eigenlijk zo zien dat als jij de dartbord hebt hangen je een je een lijn vanaf de voorkant van je bord tot onderaan de grond trekt en dan 2,37 meter naar achter gaat tot aan de [BOL]ORCHE. De werplijn ligt 2,37 meter verder dan het dartbord. Zie plaatje 1.

Dartbord afstand weet je nu, maar wat is de hoogte?

Nu de afstand tot het dartbord bekend is, willen we graag weten wat de hoogte moet zijn. Elke dartbord bij een professionele wedstrijd hangt namelijk even hoog. De hoogte van een dartbord meet je altijd vanuit de bullseye tot aan de grond. Houd er dus rekening mee als eventueel een dartmat onder het dartbord hebt dat je meet vanuit de mat en niet vanuit de grond. De hoogte vanaf de grond tot aan de bullseye is 1,73 meter. Is je dartmat 1 centimeter dik? Dan hangt je bord dus op 1,74 meter hoogte (vanaf bullseye gemeten). Zie plaatje 1.

afstand dartbord gemeten. Hoogte en afstand
Plaatje 1.

Alle afmetingen van een dartwedstrijd

Nu we de hoogte (1,73 meter) en de afstand (2,37 meter) weten, zijn we er nog niet. Bij een dartwedstrijd neemt één baan ongeveer z’n 4 meter bij 3 meter in beslag. Zo moet de oche minimaal een breedte hebben van 61 centimeter en hoogte tussen de 3,8 en 6 centimeter.

Verlichting om het dartbord

De belichting bij een dartwedstrijd is ook een belangrijke factor. Vaak wordt er gekozen voor een ronde LED strip ophanging. Bijvoorbeeld deze Lena Dartbord verlichting Basic. Deze is een goedkoop maar goede ledverlichting. Belangrijk bij verlichting is dat er geen schaduw op het dartbord komt.

Het dartbord ophangen

Het ophangen van het dartbord is ook secuur. Je moet namelijk wel de juiste hoogte blijven hanteren. Veel darters gebruiken de de dartborden van WINMAU. De WINMAU Blade 6 is een zeer goed dartbord en daar betaal je niet hoofdprijs voor. Mocht je een los ophang setje willen gebruiken kun je kiezen voor de WINMAU dartbord ophangset.

Spelregels van het darten

In de dartwereld worden de termen darts en darten veel gebruikt om aan te geven dat het gaat om het spel met het bord en de dartpijlen. Het belangrijkste dartspel wat we in Nederland kennen is de 501. Ook worden er vaak games gespeeld vanaf 301. De 501 en de 301 speel je als volgt. Beide spelers beginnen met een getal van 501 en je moet eigenlijk zo snel mogelijk op 0 uitkomen. Maar je moet altijd met een dubbel uit. Als jij bijvoorbeeld nog 20 over hebt kun jij dus uit met dubbel 10. Het hoogste wat je kunt gooien op een dartbord is 180. Namelijk 3 dartpijlen in de triple 20. 1 triple 20 is namelijk 60. En als je daar 3 dartpijlen van hebt heb je 3 keer 60 en dat maakt 180.

We hebben in onze eigen webshop ook nog veel dart artikelen staan. Neem een kijkje door hier te klikken.

Bol 7 daagseBol 7 daagse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.